0418 - 643 535

Bevalling

Omdat de uitgerekende datum nadert, is het belangrijk om de situatie rondom de bevalling toe te lichten.
Naast wat u erover gelezen en gehoord hebt, zetten we de bevalling nog eens voor u op een rijtje.

De bevalling bestaat uit 3 fasen:

  • ontsluitingsfase
  • uitdrijvingsfase
  • nageboortetijdperk en controles

Ontsluitingsfase
Tijdens deze fase opent de baarmoedermond zich onder invloed van regelmatige weeën. Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder. Kenmerkend voor een goede wee is dat deze steeds regelmatiger terugkomt, in pijn toeneemt en steeds langer gaat duren.

Een goede wee komt om de 4 a 5 minuten en houdt 1 tot 1,5 minuut aan.

Bij een eerste bevalling is de periode tot ongeveer 4 centimeter ontsluiting bij velen het langste traject. De baarmoedermond moet eerst helemaal opgenomen worden in de baarmoeder voordat de ontsluiting goed door gaat zetten. Hierna worden de weeën dan ook krachtiger en regelmatiger.

Na ongeveer 1 uur regelmatige, pijnlijke weeën gehad te hebben, belt u ons. Als u al eerder bevallen bent en uw vliezen breken en de weeën komen regelmatig, moet u niet te lang wachten met bellen. Wij komen dan kijken hoeveel ontsluiting er al is en spreken het verdere beleid met u af.

Uitdrijvingsfase
Als de uitdrijvingsfase begint is er sprake van volledige ontsluiting (10 centimeter). U hebt dan flinke aandrang, wat u niet weggepuft kunt krijgen. Als na onderzoek blijkt dat dit inderdaad zo is, mag u mee gaan persen met elke wee. Wij helpen u bij het vinden van de juiste perstechniek. De meeste barenden vinden persen een opluchting omdat er dan eindelijk echt iets gedaan mag worden, in plaats van de pijn maar over je heen te moeten laten komen en weg te zuchten. Het persen duurt bij een eerste kind ongeveer 60 tot 90 minuten, afhankelijk van veel persoonlijke factoren, zoals bijvoorbeeld de kracht van de weeën, uw perstechniek en hoe het kindje voor de baarmoedermond ligt.

Nageboortetijdperk en controles
Nadat de baby geboren is en lekker warm op uw buik ligt, zit hij/zij nog vast aan de navelstreng. Nadat wij de navelklemmen hebben geplaatst kan de navelstreng doorgeknipt worden. Vaak knipt de vader de navelstreng door. Dit is het moment waarop uw kindje op eigen kracht verder moet gaan. Wij controleren een aantal keren de hartslag, ademhaling, spierspanning, reactie op prikkels en de kleur van de huid.

Vervolgens moeten de placenta en vliezen nog geboren worden. Dit gebeurt meestal binnen 30 minuten na de geboorte van uw kindje. Wij controleren of de placenta en vliezen compleet zijn en of er niet teveel bloedverlies plaatsvindt. Als uw baby borstvoeding gaat krijgen, zullen wij de baby binnen het eerste uur na de bevalling aanleggen.

Nadat bij de moeder zonodig hechtingen aangebracht zijn, gaan we de baby wegen en testen we een aantal reflexen. Als dat allemaal goed is mag de kraamverzorgster de baby aankleden.

Een bijzondere en ingrijpende gebeurtenis is volbracht!

Direct bellen - 24/7 bereikbaar