0418 - 643 535

Controle kind

Tijdens de kraamweek worden dagelijks verschillende controles gedaan door de kraamverzorgster en/of door ons. Wij bezoeken u in de kraamweek zo’n 5 tot 6 keer. Uw baby wordt o.a. gecontroleerd op gewicht, kleur, temperatuur, of hij/zij voldoende plast en poept en of de voeding goed verloopt.

Gewicht
Elke pasgeborene valt in de eerste levensdagen wat af, dit is normaal. Om het gewichtsverloop van uw kindje te controleren, hebben wij het liefst dat het de eerste vijf dagen elke dag gewogen wordt. Zeker als u voor de eerste keer borstvoeding geeft is het van belang nauwkeurig te controleren of uw kindje genoeg binnen krijgt. Dit gebeurt in samenwerking met uw kraamverzorgster.
Geel zien
De baby kan op de 3e tot 5e dag na de geboorte een gele huidsverkleuring krijgen. Dit wordt icterus genoemd. Icterus treedt op bij 2/3e van alle pasgeborenen en is een normaal verschijnsel. Het ontstaat doordat de lever van de baby nog niet optimaal werkt, waardoor deze de bilirubine uit het bloed niet geheel kan afbreken. De onafgebroken bilirubine wordt vervolgens opgeslagen in de huid, wat de gele kleur veroorzaakt. Als de baby té geel is of al binnen 24 uur na de geboorte geel wordt, moet het bilirubinegehalte in het bloed gecontroleerd worden. Dit doen wij als verloskundigen via een hielprikje. Na het verkrijgen van de uitslag kan het zijn dat de baby voor behandeling naar het ziekenhuis moet.

Hielprik en gehoortest
Tussen de 4e en 8e dag na de geboorte wordt er bij u thuis wat bloed afgenomen uit het hieltje van uw baby. Dit wordt onderzocht op zéér zeldzame, maar ernstige, ongeneeslijke ziektes die zo snel mogelijk behandeld moeten worden om schade aan de gezondheid te voorkomen. Zie voor meer uitleg de folder Hielprik bij pasgeborenendie u van ons rond 35 weken zwangerschap meekrijgt. Of kijk op: http://www.rivm.nl/hielprik.

Tevens wordt dan het gehoor van uw kindje getest met een speciaal apparaatje. Dit is pijnloos en duurt een paar minuten. Voor meer informatie: http://www.rivm.nl/gehoorscreening.

De gehoorscreening en hielprik worden tegelijkertijd uitgevoerd door een screener van de Stichting Thuiszorg. Als uw kindje aangegeven is geeft de gemeente door aan de Stichting Thuiszorg waar een baby geboren is. Deze screener neemt vervolgens contact met u op om een afspraak te maken wanneer zij bij u thuis langs kan komen. Uw kraamverzorgster houdt in de gaten dat de gehoortest en hielprik tijdig uitgevoerd worden.
Vitamine K
Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Een pasgeborene heeft zelf weinig vitamine K in het bloed en krijgt daarom direct na de bevalling vitamine K toegediend. Bovendien krijgt elke borstgevoede baby vanaf de 8e dag na de geboorte druppeltjes vitamine K bij, omdat er bij sommige moeders niet genoeg vitamine K in de moedermelk zit. Deze druppeltjes zijn te koop bij apotheek of drogist en worden dagelijks gegeven tot en met de 3e levensmaand. Indien de baby kunstvoeding krijgt, is extra vitamine K niet nodig omdat deze al aan de voeding is toegevoegd.

Vitamine D
Vitamine D is belangrijk voor groei en ontwikkeling van de botten. Deze vitamine wordt onder de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. In Nederland krijgen kinderen te weinig direct zonlicht op hun huid om voldoende vitamine D aan te maken. Daarom krijgt elke borstgevoede baby vanaf de 8e dag na de geboorte extra druppeltjes vitamine D, dagelijks tot en met het 3e levensjaar. De druppeltjes zijn te koop bij apotheek en drogist. Indien de baby kunstvoeding krijgt, is extra vitamine D voorlopig niet nodig. Deze is al aan de voeding toegevoegd.

Koortslip: pas op!
In de eerste levensmaanden is het van belang dat de baby niet in aanraking komt met een koortslip. Dit is een virusinfectie rondom de mond, waarbij de huid opzwelt, rood wordt en er blaasjes gevuld met vocht ontstaan. Hierna droogt het blaasje in tot een korstje. Besmetting met dit virus kan een baby ernstig ziek maken. Mensen met een koortslip mogen de baby niet knuffelen of vasthouden, zelfs niet als de koortslip al is opgedroogd tot een korstje. Verder moeten zij goed hun handen wassen. Indien u zelf een koortslip heeft, moet u goed uw handen wassen en een mondkapje dragen.

Direct bellen - 24/7 bereikbaar