0418 - 643 535

Controle moeder

Ook u wordt door de kraamverzorgster dagelijks gecontroleerd na de bevalling. We informeren tijdens de kraambedcontroles naar het bloedverlies, uw temperatuur en pols, eventuele klachten van borsten, buik en/of billen, uw gemoedstoestand, het verloop van de voeding en we geven waar nodig ondersteuning.

Bloedverlies
Na de bevalling controleert de verloskundige hoeveel bloedverlies u heeft. Het is normaal dat u de eerste 24 uur na de bevalling wat ruim bloed verliest, méér dan een normale menstruatie. Hierbij kunt u ook stolsels verliezen, dit is normaal. Zolang het bloedverlies niet de hele tijd blijft sijpelen valt het binnen de normale grenzen. Het bloedverlies wordt in het kraambed steeds minder en verandert van ‘vers’ rood bloedverlies naar ‘oud’ bruin bloedverlies. Het bloedverlies kan weer wat toenemen als u meer actief bent. Het is normaal dat er tot 4-6 weken na de bevalling bloederige afscheiding is. Na ongeveer 3 weken mag het bloedverlies niet meer helder zijn. Zolang u nog vloeit in die periode, is het niet verstandig om in bad gaan, te zwemmen of gemeenschap te hebben.

Hechtingen
Indien u hechtingen heeft is het belangrijk om hier hygiënisch mee om te gaan. Dit betekent dat u de eerste dag, na elk toiletbezoek en/of onder de douche, de wond met water af kunt spoelen. De kraamverzorgster zal de wond regelmatig controleren. Indien nodig ook de verloskundige. De hechtingen zijn meestal oplosbaar. Toch kan het soms prettig zijn om de hechtingen die in de huid zitten op de 6e dag na de bevalling te verwijderen. Dit doet de verloskundige dan tijdens haar visite.

Stuwing
Op de 3e of 4e dag na de bevalling kan er stuwing van de borsten optreden. Uw borsten worden groter en voller door een toename van de melkproductie en kunnen hierdoor pijnlijk of gevoelig zijn. Ook indien u géén borstvoeding geeft, kan stuwing optreden. U kunt dan proberen de ‘druk’ van de borsten af te masseren. Verder kan het dragen van een strakke BH ondersteuning geven aan de gevoelige borsten. Tips bij borstvoeding:
– maak de borsten warm vóór u gaat voeden, om goede doorstroming van de melkklieren te bevorderen
– laat uw kindje uw borsten goed leegdrinken
Bij stuwing is het belangrijk dat er geen rode/harde plekken in de borsten ontstaan. Indien dit wel het geval is, kunt u de kraamverzorgster of verloskundige om advies vragen.

Anticonceptie
De verloskundige zal u hierover op de laatste dag van het kraambed, indien u dit wenst, voorlichting geven.

Meer informatie over anticonceptie kunt u vinden op: www.anticonceptie-online.nl Op deze website kunt u een keuzetest doen, voor een advies over de methode die het beste bij u past.

Direct bellen - 24/7 bereikbaar