Het coronavirus

Beste cliënt en partner,


Op dit moment heerst er in Nederland een Coronavirus- (COVID 19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus. Deze afspraken gelden tot in ieder geval 31 maart 2020. In deze brief informeren wij je hierover. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de social media van onze praktijk in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.


Antwoord op vragen over virus en zwangerschap Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden). Ook op deverloskundige.nl vind je informatie.


Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.


Voor jullie en onze gezondheid en veiligheid wijzen wij je op een paar belangrijke zaken:


- Was regelmatig je handen - Hoest of nies in je elleboog - Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg - Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol - Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen - Houd sociale afstand


Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemie

Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuizen:

• Cliënten die de komende weken een afspraak hebben op de praktijk, worden in de dagen vóór deze afspraak gebeld door de verloskundige. • Tussen 16-27 weken zwangerschap zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij deze echt nodig zijn (zoals de 20 weken echo) • Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk en je buik controleren. • Vragen beantwoorden we telefonisch. • Wij vragen je daarnaast ook om alleen naar deze controle toe te komen en geen kinderen of partner mee te nemen. Kinderen en partners kunnen uiteraard wel via videobellen mee kijken en luisteren. • De termijnecho en 20-weken echo blijven staan, alle andere echo’s komen te vervallen. Tenzij deze medische noodzakelijk zijn, dit bekijken we individueel. • De 6 weken nacontrole doen we ook telefonisch. • Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel. • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis. • Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben. Uiter aard is ook in deze situatie het overwegen waard enkel noodzakelijk bezoek te ontvangen. • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd. • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op. • Kraamvisites thuis doen wij ook telefonisch, tenzij er een belangrijke reden is dat we langs moeten komen. • Kraamverzorgenden worden tijdens de kraambedcontroles thuis waar nodig digitaal ondersteund door de verloskundige. • Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus

Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen. Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien.


Tot slot: Ook al is corona misschien niet direct gevaarlijk voor jouw gezondheid, uiteindelijk raakt het ons allemaal: de druk op de zorgverleners is enorm en maakt dat je misschien niet de zorg of aandacht krijgt die je van ons gewend bent. Wij -zorgverleners- moeten keuzes maken in urgentie en welke zorg essentieel is en welke (even) niet. Een keuze die we in basis niet zouden willen maken: jullie zijn allemaal urgent en belangrijk! Helaas ontkomen we er niet aan en moeten we zorgen dat de geboortezorg voor iedereen veilig is en toegankelijk blijft. Het minste wat we kunnen doen is het coronavirus serieus nemen. Voor mensen met een zwakke gezondheid is dit namelijk echt een heel naar ‘beestje’. Dammen jullie samen met ons het coronavirus in? We hopen op jullie begrip. De komende tijd zullen we jullie op de hoogte houden van de mogelijke veranderingen..

Met vriendelijke groet,

Rian, Mylène en Leandra

Recente blogposts

Alles weergeven

Het corona virus: update 30 september 2020

Beste aanstaande ouders, De cijfers van het aantal corona besmettingen stijgen weer. Dit heeft ook consequenties voor onze verloskundige zorgverlening. We willen jullie het volgende vragen: · Kom bij

Aanmelden

Je kunt je bij onze praktijk aanmelden door onderstaande gegevens in te vullen. Je mag ons natuurlijk ook bellen om je aan te melden. Wij zijn bereikbaar op 06-51398462.

Verloskundigenpraktijk Valencia • Aalderwijksestraat 20 • 5315 AE • Kerkwijk

valenciaverloskundigen@xs4all.nl • 06-51398462

Spreekuurlocaties in Kerkwijk, Wijk & Aalburg en Nederhemert

© 2020