0418 - 643 535

Ontwikkeling van de baby

De eerste maand
Week 1:
Het slijmvlies van de baarmoederwand wordt dikker om straks de bevruchte eicel te kunnen laten innestellen.
Week 2:
Deze week is je eisprong. Miljoenen zaadcellen liggen klaar in de eileiders om de eicel te bevruchten. Slechts een zal er daadwerkelijk in slagen om de eicel binnen te dringen: de bevruchting.
Week 3:
De bevruchte eicel deelt zich razendsnel en verplaatst zich van de eileider naar de baarmoeder en nestelt zich in de baarmoederwand. Ongeveer 0,2 mm groot.
Week 4:
Uw menstruatie blijft uit. De zwangerschapstest is nu positief. De dooierzak ontstaat, die voorziet het vruchtje van voeding en zuurstof tot de placenta is ontstaan.

De tweede maand
Week 5:
Ongeveer 5 mm lang. Deze week begint het hart voor het eerst te kloppen.
Week 6:
De uitstulpingen, die later de benen worden, ontstaan. Het embryo heeft nu de vorm van een komma en is zo groot als een rijstkorrel.
Week 7:
Bel onze verloskundigenpraktijk om een afspraak te maken. Ongeveer 9 mm groot en 1,5 gram.
Week 8:
Er zijn al armen en handjes. De handjes lijken op peddels, er zijn nog geen losse vingers.

De derde maand
Week 9:
Deze week gaat uw baby voor het eerst bewegen. Hij kan nog niet zelf bedenken hoe hij wil bewegen. De bewegingen zijn onwillekeurig.
Week 10:
Alle organen zijn nu gevormd en moeten alleen nog verder ontwikkelen en groeien. Vanaf nu heet de baby een foetus. Zo blijft hij heten tot de geboorte.
Week 11:
De baby is nu ongeveer 5 cm lang, dit is inclusief de benen. Bij de echo wordt de afstand van de punt van het hoofdje tot de punt van de billen gemeten, dit is ongeveer 4 cm.
Week 12:
Ongeveer 6 cm en 20 gram.

De vierde maand
Week 13:
3 maanden, het eerste trimester van uw zwangerschap is volbracht. Nog twee te gaan. De baby is ongeveer 7 cm en 30 gram.
Week 14:
Als u nog geen kraamzorg hebt aangevraagd, doe het dan echt deze week. U bent eigenlijk al vrij laat. Standaard heeft u recht op 48 uur kraamzorg.
Week 15:
Ongeveer 9 cm en 60 gram. Het gebit vraagt extra aandacht nu u zwanger bent. Zo verhoogt tandvleesontsteking het risico op vroeggeboorte.
Week 16:
Uw baarmoeder reikt nu tot ongeveer halverwege je schaambot en navel. Bij een tweede of volgende zwangerschapkan dit wat hoger zijn.

De vijfde maand
Week 17:
Ongeveer 13 cm en 150 gram.
Week 18:
Het hartje van de baby pompt ongeveer 30 liter bloed per dag rond. Ook uw hart moet harder werken. U kunt dit voelen als hartkloppingen.
Week 19:
Ongeveer 15 cm (van de punt van het hoofd tot de punt van de billen). De baby gaat smaken herkennen. Het vruchtwater wordt zoeter als u zoet eet. Bittere smaken vindt de baby niet lekker.
Week 20:
Tijd voor de 20 weken echo. Dit is zeker geen pretecho. De echo is bedoeld om afwijkingen op te sporen.

De zesde maand
Week 21:
U bent nu 5 maanden zwanger. Sommige vrouwen krijgen last van harde buiken. Als u dit af en toe heeft is het niet erg.
Week 22:
Ongeveer 27 cm (incl. de benen) en 450 gram.
Week 23:
Borstvoeding is en blijft het beste voor de baby. Het is belangrijk u goed voor te  bereiden op het geven van borstvoeding. Lees er veel over en ga bijv. naar een voorlichtingsavond.
Week 24:
De bovenkant van uw baarmoeder reikt nu tot ongeveer uw navel. De baby is zo’n 29-30 cm en weegt 600 gram.

De zevende maand
Week 25:
Uw partner kan ook voor de baby zingen of tegen hem praten. Zo leert de baby ook die stem herkennen.
Week 26:
Vaak kunt u schopjes van de baby nu ook echt van buiten voelen. Uw partner kan dit ookvoelen en contact maken met de baby door zijn hand op uw buik te leggen.
Week 27:
Ruim 900 gram en ongeveer 33 cm lang. De ogen van de baby gaan voor het eerst open.
Week 28:
Wist u dat de baby zelfs al kan huilen…?

De achtste maand
Week 29:
De baby past zich aan aan jouwdag- en nachtritme. Hij weet dus of het dag of nacht is.
Week 30:
Ongeveer 38 cm en ruim 1400 gram.
Week 31:
Een borstvoedingskussen (een soort lange slang) kan u helpen om comfortabeler in bed te liggen.
Week 32:
Last van uw onderrug? Ga op handen en knieen zitten en maak uw rug afwisselend zo bol en zo hol mogelijk. Telkens even vasthouden.

De negende maand
Week 33:
Ongeveer 42 cm en 2000 gram. Veel baby’s liggen nu met het hoofdje naar beneden. Is dat bij u nog niet zo? Wanhoop niet, de baby kan zich nog omdraaien.
Week 34:
De baby vult bijna uw hele buik, uw maag komt knel te zitten. Eet kleine beetjes, vermijd vet en koolzuurhoudende dranken om zo zuurbranden te voorkomen.
Week 35:
Harde buiken kunnen pijnlijk worden. Het verschil met harde buiken en echte weeen is dat ze niet erger worden. Vooral als dit niet uw eerste kindje is kunt u veel last hebben van harde buiken.
Week 36:
Ongeveer 47 cm en 2600 gram.

De laatste loodjes
Week 37:
Vanaf deze week mag u thuis bevallen.
Week 38:
49 a 50 cm en ruim 3 kilo.
Week 39:
Slaapt u ‘s-nachts heel slecht, probeer dan overdag meer te rusten. Al kunt u misschien niet slapen, een uurtje liggen helpt toch tegen de vermoeidheid.
Week 40:
De baby bepaalt, samen met stoffen die de moederkoek uitscheidt, wanneer hij geboren wil worden.

Direct bellen - 24/7 bereikbaar