top of page
De controles

De eerste controle

Rond zeven weken kom je voor het eerst op controle. We kijken met de echo of we onder andere het hartje zien kloppen. Bij een zwangerschapsduur tussen tien en twaalf weken maken we een echo waarbij we je uitgerekende datum bepalen. Ook stellen we vragen over je gezondheid, die van je partner en van jullie beide families. Daarnaast geven we voorlichting, onder andere over voeding in de zwangerschap. Rond een termijn van tien weken nemen we ook bloed bij je af. Het bloed wordt onderzocht op onder andere je bloedgroep, je suikergehalte, een aantal geslachtsziekten en je ijzergehalte. 

 

Prenatale screening

Als aanstaande ouders kan de vraag je bezighouden of jullie kindje wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als ouders hebben jullie de mogelijkheid om je kind in de zwangerschap te laten onderzoeken op bepaalde afwijkingen.

 

Tijdens de intake bespreken we met jullie de mogelijkheid om het kindje te laten onderzoeken op een chromosomale afwijking (het down-, edwards- en patausyndroom) met de NIPT-test. Daarnaast kun je ook kiezen voor de dertien weken echo en/of de twintig weken echo. Deze onderzoeken heten prenatale screening. Zowel de bloedafname als de screeningsecho's vinden plaats op onze eigen praktijk.

 

Tijdens het eerste gesprek wordt er gevraagd of jullie meer willen weten over de prenatale screening. Alleen als jullie hierover meer willen weten, volgt er een gesprek met uitleg over de eerdergenoemde onderzoeken. Ook krijgen jullie folders mee over de onderzoeken. 

Wanneer jullie besluiten om deel te nemen aan de onderzoeken, leggen wij je uit wanneer je de onderzoeken kunt laten doen en plannen we deze in. Als de uitslag van de NIPT-test afwijkend is of er met de screeningsecho vermoedelijke afwijkingen geconstateerd worden, hebben jullie de mogelijkheid om verwezen te worden naar het ziekenhuis waar verder onderzoek plaatsvindt (d.m.v. een vruchtwaterpunctie, vlokkentest of uitgebreid echoscopisch onderzoek). 

Om goed voorbereid te zijn op dit gesprek over de onderzoeken die jullie kunnen laten doen in de zwangerschap, raden wij aan jezelf voorafgaand aan het gesprek in te lezen over dit onderwerp. Websites met betrouwbare informatie over de onderzoeken zijn: https://onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/ en https://www.pns.nl/nipt.

Vervolg van de zwangerschap

Je komt in de zwangerschap regelmatig langs (gemiddeld zo'n vijftien keer). We bespreken dan hoe het met je gaat. We meten je bloeddruk, maken een echo en voelen aan je buik om de groei en ligging van het kindje te bepalen. Gedurende de zwangerschap ontvangen jullie voorlichting over diverse onderwerpen, zoals het regelen van kraamzorg, de keuze voor de kinkhoestvaccinatie en de voorbereiding op de bevalling.

IMG_9039.jpg
bottom of page