top of page

Kinkhoestvaccinatie beschikbaar voor zwangeren

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een bacterie. Baby's kunnen hierdoor flinke hoestbuien krijgen en het benauwd hebben. Voor jonge baby's kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zo kunnen zij bijvoorbeeld longontsteking krijgen of hersenschade ontwikkelen.


Als jullie besluiten jullie kindje te laten vaccineren, zal hij of zij de eerste inentingen ongeveer twee maanden na de geboorte krijgen. In de periode voorafgaand aan de eerste vaccinaties is de baby dus nog niet beschermd tegen kinkhoest. Het is mogelijk om je in de zwangerschap te laten inenten tegen kinkhoest. Doordat jij antistoffen aanmaakt, bereiken deze via de placenta ook de baby. Hierdoor is jullie kindje in de baarmoeder al beschermd tegen kinkhoest.


De vaccinatie is veilig voor jou en je baby. Als je de kinkhoestvaccinatie hebt laten zetten in de zwangerschap, vervalt de eerste vaccinatie van de baby na de geboorte. Dit komt omdat het kinkhoestvaccin ook beschermt tegen difterie en tetanus. Je kunt de vaccinatie halen vanaf een zwangerschapsduur van 22 weken. Alle zwangeren krijgen de kinkhoestvaccinatie gratis aangeboden.


De procedure van de kinkhoestvaccinatie verloopt via de jeugdgezondheidszorg. Als je de vaccinatie wilt, maak je een afspraak bij het consultatiebureau. Zie voor meer informatie en/of het maken van een afspraak: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/22wekenprik.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page