0418 - 643 535

Wanneer ons bellen?

Tussen 37 en 42 weken zwangerschap is het normaal dat de bevalling begint. Dit is dus 3 weken vòòr tot 2 weken ná de uitgerekende datum. Tijdens de laatste weken van de zwangerschap kan de baarmoeder zich voorbereiden door onregelmatig samen te trekken; zogenaamde voorweeën. Deze voorweeën maken de baarmoeder en baarmoedermond rijp voor de bevalling. Ze veroorzaken geen ontsluiting. Door de activiteit van de baarmoeder kan het zijn dat u de slijmprop die zich voor de baarmoedermond bevindt, met wat bloed verliest. Dit kan geen kwaad. Het zegt niets over het tijdstip van bevallen. Als de bevalling uitblijft, maakt uw lichaam een nieuwe slijmprop aan.

Iedere bevalling begint anders. Als algemene richtlijn is het verstandig te bellen in de volgende situaties:

~ altijd wanneer de bevalling te vroeg begint, dus meer dan 3 weken voor de uitgerekende datum

~ bij 1 uur krachtige weeën om de 3-4 minuten, die ongeveer 1 minuut duren. Wanneer u al eerder bevallen bent kunt u ons bellen bij regelmatige weeën om de 5 minuten

~ bij het breken van de vliezen. Als de vliezen breken voelt u plotseling vocht weglopen. U heeft er geen controle over. Leg een dun inlegkruisje in uw ondergoed en bewaar dit ter controle voor ons.

Als het vruchtwater groen lijkt te zijn of bij twijfel moet u ons altijd bellen. Wit-gelig of roze vruchtwater is normaal. Als het hoofdje van de baby goed is ingedaald mag u met gebroken vliezen rond blijven lopen. Als het hoofdje nog niet goed ingedaald is, moet u gaan liggen en ons bellen. Wij komen dan eerst bij u langs ter controle. Tijdens de controles op het spreekuur hoort u van ons of het hoofdje is ingedaald.

Direct bellen - 24/7 bereikbaar